Tjänstepensionen

En viktig del av din framtida pension.

Tjänstepensionen – är en viktig del av din framtida pension och du bör alltid fråga efter den när du söker nytt jobb. Idag erhåller 9 av 10 anställda i Sverige tjänstepension från sin arbetsgivare.

Ju högre lön du har eller ju yngre du är, desto större del av din totala pension kommer att utgöras av tjänstepensionen. Avgörande för hur stor din tjänstepension blir är också hur ditt pensionskapital förvaltas och vilka avgifter du betalar för detta. Om man så önskar finns möjlighet att på egen hand välja i vilken form/vilken fond ens intjänade kapital förvaltas. Man får själv logga in på respektive förvaltare för kollektivavtalad tjänstepension och se över sina val. Genomförs inga egna val, väljer fondförvaltaren åt en.

Som egen företagare ansvarar man själv för att betala in sin tjänstepension. Ett bra riktmärke är då att avsätta minst 4,5 % av bruttomånadslönen upp till 42 625 kronor (2021). Tar du ut högre lön än så, behöver du också spara mer för att komma upp i samma nivåer som tjänstepensionsavtalen för anställda. Hur mycket mer är dock lite av en djungel, då tjänstepensionsavtalen ser olika ut beroende på både när du är född och om du är anställd i privat sektor, stat, kommun eller region.

För mer information om tjänstepension, se:

------------------------

Få koll på din tjänstepension med Avtalats rådgivningstjänst

Vi vet att det är lätt att skjuta undan alla tankar på pensionen. Men att engagera sig i sin tjänstepension tidigt kan göra stor skillnad senare i livet. I årsbeskedet kan du som privatanställd tjänsteman läsa om hur mycket ITP du hittills har tjänat in och se en prognos över din framtida pension.

Vill du lära dig mer och kanske förändra något finns Avtalats rådgivningstjänst till för dig. I tjänsten får du kostnadsfria och individuellt anpassade råd om din tjänstepension. Oavsett om du är singel eller har familj med barn har du nytta av rådgivningen. Du som har familj kan komplettera din tjänstepension med försäkringar som tryggar ekonomin om något skulle hända dig. Är du singel eller har du äldre barn som står på egna ben? Då ska du satsa på att få så hög pension som möjligt i stället för att betala försäkringar du inte behöver. I rådgivningstjänsten berättar vi vilka möjligheter som finns och beskriver hur du kan göra.

Du kan påverka din tjänstepension genom att:

  • anpassa dina placeringar efter vilken risknivå du föredrar, och hur ofta du vill se över ditt pensionssparande
  • anpassa de valbara försäkringar som ingår i tjänstepensionen.

Avtalats rådgivningstjänst hjälper dig med båda delarna.

Så här går rådgivningen till

Första steget i rådgivningen är att du lämnar fullmakt så att vi kan inhämta information om ditt försäkringsskydd och du ger oss information om din ekonomi och familjesituation. I nästa steg kartlägger vi dina behov. Därefter ger vi dig individuellt anpassade råd. Rådgivningen avslutas med att du får en checklista med råden, så att du enkelt kan följa dem. Allt som allt tar det mindre än en timme.

Råden du får i Avtalats rådgivningstjänst är kostnadsfria och vi tjänar inga pengar på tjänsten.

avtalat.se/radgivningstjanst

Uppdaterades senast 16 mars 2022