Hälsa & välmående

Här samlar vi information, länkar och artiklar och annat material som berör den egna hälsan och vårt välmående.

Länkar - läsvärt  

WSAVA professional wellness group är WSAVAs sammanslutning som arbetar för ett ökat välmående och förbättrad hälsa hos veterinärer på global nivå. WSAVA professional wellness group samarbetar med flera andra organisationer, bland annat FVE. 

FECAVA mental health and wellbeing resources 
FECAVA, Federation of Companion Animal Veterinary Associations, har här samlat relevant material, tips, länkar och information om evenemang som berör dessa ämnen. Ett exempel på en enkel och fin checklista finns nedan - "End of shift checklist".

AVMA (American Veterinary Medical Association) arbetar aktivt och engagerat i dessa frågor och har publicerat mycket fint material på temat "välmående".   

Vet Sustain är en brittisk organisation som arbetar för hållbarhet inom veterinärbranschen på flera plan. Att implementera ett mer hållbart arbetssätt har en långsiktig effekt på vår hälsa varför denna organisation lyfts här.

BEVA (British Equine Veterinary Association) har producerat en serie videofilmer på temat "Don't break your vet" med syfte att minska skaderisken för hästveterinärer i samband med behandling av t ex stickrädda hästar. Serien finner du i länk ovan på Youtube, och i sociala medier under tag #dontbreakyourvet.

Podtips

Psykisk Ohälsa/ Uhelse Podden
Psykisk hälsa är grunden för vårt välbefinnande, såväl i privatlivet som i våra yrkesroller. Samtidigt finns det tecken på att veterinärer löper större risk för psykisk ohälsa än befolkningen i övrigt. Därför sätter vi på Boehringer Ingelheim i den här podden fokus just på det veterinära välbefinnandet. I denna nya podcastserie i 5 avsnitt, talar vi med veterinärerna Helene Seljenes Dalum och Marianne Linder Olsen, från Psykovets, om vad det är som gör att veterinärer är kan vara utsatta för psykisk ohälsa? Hur förebygger man problemen och vilka varningssignaler ska man reagera på? - läs mer och lyssna här.

 

Artiklar

Svensk Veterinärtidning - "Psykisk ohälsa bland veterinärer" artikel ur SVT nr 5, 2020.

Tidningen Ridsport gjorde under 2019 ett uppskattat reportage om veterinärers vardag, "Veterinärer under press": del 1 och del 2.

(Sidan är under uppbyggnad, tipsa oss gärna om relevant material, maila till redaktionen@svf.se )


Ladda ned checklistan från FECAVAs hemsida.

Uppdaterades senast 12 oktober 2023