FVF-kurs för ID-kontrollanter på häst

(SVT 15/2015

Företagande Veterinärers Förening, FVF, ordnade i oktober en kurs i utbildning av ID-kontrollanter för hästar. Såväl genetik som praktisk färdighetsträning ingick i undervisningen.


Den 23 oktober samlades närmare 30 veterinärer för att utbilda sig till ID-kontrollanter för häst. Det var mest FVF-medlemmar men även några DV-anställda fanns med, som vi tyckte kunde få komma med nu när FVF ordnar en så attraktiv kurs som signalementsbeskrivning.

Kursen hölls i Björketorp mellan Varberg och Borås, där stuteriägare Kurt Larsson bor och har sitt stuteri med bland annat russ och New Forest-ponny. Han har sedan många år hållit kurser som den här för blivande ID-kontrollanter men var ovan att ha enbart veterinärer i auditoriet.

 

Getöga för hästfärger

Kursdeltagarna fick inledningsvis en genomgång i genetik, färger har sina dominanta och recessiva anlag på ett så absolut sätt att man i vissa fall ganska enkelt kan bevisa att vissa stamtavlor faktiskt inte överensstämmer med verkligheten. Vissa hingstar kan bara inte vara fäder till vissa föl. Å andra sidan kan det intressant nog dyka upp dolda anlag i en fölunge, där man i efterhand får inse att den färgen man trodde att en häst har även innehåller något annat, men som väldigt sällan kommer till uttryck.

De flesta hästar har ändå den färg de ser ut att ha, men det är alltid bra att ha ett litet extra getöga och genetiktänk innan man beslutar sig för vilken färg som ska skrivas på signalementsbeskrivningen, fick kursdeltagarna klart för sig. Då gäller det att det där getögat sitter berett när det behövs.

 

Godkända ID-kontrollanter

Efter lunchen och ytterligare anekdoter från Kurts långa tid som uppfödare och exteriördomare fick vi se hästar "på riktigt". Dels hästar med lite ovanliga färger, men även helt vanliga fuxar med olika tecken.

Som examination hade vi två hästar som skulle signalementsbeskrivas. Om Kurt från början varit orolig att veterinärer ibland tenderar att vara något slarviga i sin beskrivning fick han tala om för oss att precis allt inte ska noteras. En efter en fick kursdeltagarna gå ut i köket och motta diplom som bevis på att man genomgått "färgkursen" och blivit godkänd. Nu väntar 30 veterinärer på sin stämpel och införande i Svenska Hästavelsförbundets lista över godkända ID-kontrollanter. 30 veterinärer som dessutom diskuterat en hel del frågor om hästpass och vad som gäller i olika frågor.


Johanna Habbe
ordförande, FVF